9.12.14

ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ 20 χρόνια Μια απουσία γεμίζει τη ζωή μας


Gazarte, 7.12.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την συμμετοχή σημαντικών δημιουργών στο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 το αφιέρωμα που είχε οργανώσει ο Σύλλογος των απανταχού Νησιωτών «ΠΑΜΙΣΟΣ» για τη Φρίντα Λιάππα στον πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού “Gazzarte”.
Την εκδήλωση – Ημερίδα παρακολούθησαν  τα μέλη του Συλλόγου μας, Μεσσήνιοι φίλοι και συγγενείς, καθώς επίσης και άτομα από τον πνευματικό και πολιτικό χώρο.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γενική Γραμματέας του “Παμίσου” Βασιλική Μπάρκα που είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, τονίζοντας την σημαντικότητα της συμπατριώτισσάς μας Φρίντας Λιάππα, που με το έργο της κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Μεθυσμένης μας Πολιτείας .
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Γαβράς που την διαδέχθηκε στο βήμα, τόνισε  στο ακροατήριο πως η Φρίντα Λιάππα, χρησιμοποιώντας σκηνές από την Μεσσήνη, εικόνες που παραπέμπουν στα προσωπικά της βιώματα στην γενέθλια πόλη, πρόσωπα και καταστάσεις γνωστές και οικίες σε όσους ζήσαμε στο Νησί εκείνα τα χρόνια, κατάφερε να μιλήσει για τα μεγάλα, για ζητήματα που αφορούν τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο, έδωσε την δική της ματιά σε βασικά προβλήματα της ζωής.
Με τις ταινίες της έκανε ΤΕΧΝΗ τέτοιου επιπέδου που κατατάσσεται στους σημαντικούς δημιουργούς του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Τέλος, κατατέθηκε η  δέσμευση πως τα Πρακτικά της Ημερίδας θα αποτελέσουν ένα τόμο, βιβλιογραφικό σημείο αναφοράς για την Φρίντα Λιάππα.
Όλοι οι ομιλητές που ακολούθησαν συνομολόγησαν, καταθέτοντας ο καθένας τη δική του μελέτη, μαρτυρία, αλλά και βιώματα της νιότης, της παιδικής ηλικίας και της μετέπειτα πορείας, πως η Φρίντα είναι ακόμα ανάμεσα μας και η απουσία της 20 χρόνια τώρα γεμίζει τη ζωή μας,
Πρώτος ομιλητής, γεμάτος συναίσθημα και μνήμες, ήταν ο σύζυγος της, σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος, ο οποίος είχε επιμεληθεί και την προβολή με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή της Φρίντας, αλλά και αποσπάσματα από τις ταινίες της, μικρού και μεγάλου μήκους.
Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, προσωπική φίλη της Φρίντας, μέσα από ένα πολύ δυνατό κείμενο, με έκδηλη και έντονη την συγκινησιακή φόρτιση μας μίλησε για την εποχή της νεότητας και τη μετέπειτα φιλίας τους, μέχρι που κόπηκε το νήμα της ζωής της.
Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου, επικεντρώθηκε στο σινεμά της Φρίντας.
Ο συμπατριώτης μας ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στη Φρίντα πεζογράφο και ποιήτρια, τονίζοντας την διάσταση της εσωτερικής αγωνίας που την διακατείχε.
Στη συνέχεια ο Χρήστος Αγγελάκος, συγγραφέας, ανέλυσε τις ποιητικές διαδρομές της Φρίντας Λιάππα, συνδυάζοντας την ομιλία του με την ανάγνωση αποσπασμάτων του ημερολογίου, καθώς και ποιημάτων της από την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου.
Η τελευταία ενότητα ήταν “Στιγμές με τη Φρίντα”.
Η συγγραφέας της “Αρχαίας Σκουριάς” Μάρω Δούκα μας μίλησε για τα κοινά πανεπιστημιακά χρόνια στην Φιλοσοφική σχολή, για τις αναζητήσεις της, την γοητεία της, τις σκληρές σχέσεις, την κοινωνική βία, για την πάλη επιβίωσης της Φρίντας.
Ο Μίμης Κωστόπουλος, μας αποκάλυψε τα παιδικά χρόνια της Φρίντας. Μαζί στο σχολείο της Μεσσήνης, μαζί στο σπίτι, στα παιχνίδια, κάτι σαν αδερφός της, μέχρι που η Φρίντα με τη μητέρα της ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.
Ήταν ένα πρωινό Κυριακής που όσοι βρεθήκαμε εκεί, σίγουρα αποκομίσαμε κάτι ουσιαστικό.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η βουλευτής Μεσσηνίας και Γεν.Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής Παναγιώτης Γαβράς. ο Γ.Γ. του Δήμου Ρέντη και Νίκαιας Κώστας Τσεφαλάς, ο συντοπίτης μας πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος, καθώς και οι καθηγητές Πανεπιστημίου Θόδωρος Λιανός και Θανάσης Βασιλείου.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Μαδαιναίων Μεσσηνίας και του Συλλόγου Λευκοχωριτών Μεσσηνίας.
































Δημοσιεύματα:

Η Φρίντα Λιάππα μας φέρνει και πάλι κοντά, όπως και πριν 10 χρόνια στο Άστυ να μιλάμε για το έργο της, να θυμόμαστε στιγμές από την ζωή της, μέσα από τις αφηγήσεις των δικών της ανθρώπων.
Είναι στοιχείο συνυφασμένο με τον λόγο ύπαρξης του Συλλόγου μας , η υποχρέωσή μας να ξαναζωντανεύουμε τους σημαντικούς ανθρώπους της γενέτειράς μας, μιλώντας γι' αυτούς μέσα από την παρουσίαση του έργου τους.
Όπως και πριν 12 κοντά 13 χρόνια ο νεαρός τότε Σύλλογός μας, πραγματοποίησε μια αντίστοιχη Εκδήλωση-Ημερίδα για τον άλλο μεγάλο της γενέθλιας πόλης, τον Σωτήρη Πατατζή.
Η Φρίντα γεννήθηκε, μεγάλωσε στο Νησί και εκεί τέλειωσε το Γυμνάσιο.
Σ' αυτά τα χρόνια, σ' αυτή την ταπεινή αγροτική πόλη, φανερώθηκαν και τα πρώτα δείγματα της ιδιαιτερότητάς της.
Σκηνές από την ζωή της μικρής μας πόλης υπάρχουν στις ταινίες και τα διηγήματα της Φρίντας ενώ και ο Σ.Πατατζής στο σημαντικότερο έργο του, στη Μεθυσμένη Πολιτεία, φαίνεται να περιγράφει τη γενέθλια πόλη και την ζωή της.
Με αυτά τα εφόδια ξεκίνησαν και οι δυο, αλλά η αξιοσύνη τους αναγνωρίστηκε και πέρα από τα σύνορα της Μεθυσμένης μας πολιτείας.
Τι ήταν αυτό που τους έκανε σπουδαίους;
ποιο ρόλο μπορεί να έπαιξε η ζωή τους στην πόλη μέχρι τα 18 τους;;;;;
Ο Τίτος Πατρίκιος σε ένα του ποίημα, χρησιμοποιεί την φράση πως «Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια».
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ιστορικός και συμπατριώτης μας, μας λέει πως «το Νησί υπάρχει στη Μεθυσμένη πολιτεία του Πατατζή, μόνο ως συναισθηματική και πραγματική ανάγκη του συγγραφέα της να τοποθετήσει το δράμα που έφτιαχνε σ’ένα χώρο».
Ο Στέφανος Ληναίος, μας θύμισε την άποψη του σπουδαίου Γάλλου Ελληνιστή, Ζακ Λακαριέρ, πως «ο Σωτήρης Πατατζής έγραψε ένα έργο Ελληνικό. Δεν έγραψε ένα βιβλίο για την Ελλάδα».
Όλα αυτά έρχονται να βρουν την αναλογία τους στην περίπτωση της Φρίντας Λιάππα.
Στα διηγήματα και τις ταινίες της χρησιμοποίησε πολλές σκηνές από την Μεσσήνη, εικόνες που παραπέμπουν στα προσωπικά της βιώματα στην γενέθλια πόλη. Πρόσωπα και καταστάσεις γνωστές και οικίες σε όσους ζήσαμε στο Νησί εκείνα τα χρόνια.
Με όλα αυτά όμως τα μικρά, μίλησε για τα μεγάλα, για ζητήματα που αφορούν τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Έδωσε την δική της ματιά σε βασικά προβλήματα της ζωής.
Με τις ταινίες της έκανε ΤΕΧΝΗ τέτοιου επιπέδου που κατατάσσεται στους σημαντικούς δημιουργούς του νέου ελληνικού κινηματογράφου.
Στο σύντομο πέρασμά της από αυτή τη ζωή, άφησε το αποτύπωμά της, διακριτό και αξιοσημείωτο.
Άφησε υποσχέσεις για μια πορεία που σταμάτησε απότομα, ένα μέλλον που δεν υπήρξε.
Αυτό το αποτύπωμά της ευελπιστούμε να αποκαλυφθεί από τους εκλεκτούς ομιλητές της Ημερίδας μας.

Από την πλευρά μας σαν ΠΑΜΙΣΟΣ, με την άδεια και την βοήθεια των σημερινών ομιλητών μας, θα προσπαθήσουμε να το διασώσουμε, σε ένα τόμο για την Φρίντα Λιάππα, όπως κάναμε και για τον Σωτήρη Πατατζή.
Έναν τόμο που η φιλοδοξία μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς σ’ όποιον ψάχνει την Ελληνική βιβλιογραφία για την Φρίντα Λιάππα.

Κλείνοντας, εκ μέρους του ΠΑΜΙΣΟΥ
-          να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους ομιλητές που δέχθηκαν να πλαισιώσουν την εκδήλωσή μας, την Ημερίδα μας και μέσα από όσα θα πουν να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας την Φρίντα.
Να κάνουμε ένα πνευματικό μνημόσυνο στα 20 χρόνια από το πέταγμά της στην αιωνιότητα.
-          Να τονίσω την ιδιαίτερη συμβολή στην διοργάνωση της Ημερίδας, του Γιώργου Μαρκόπουλου, του Κυριάκου Αγγελάκου και της Βάσως Μπάρκα
-          Να ευχαριστήσω και πάλι όλους σας για την παρουσία σας εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.