Οι Εκδόσεις μας

Στην μέχρι σήμερα πορεία του Ο ΠΑΜΙΣΟΣ έχει εκδόσει έξι (6) βιβλία για λογαριασμό του Συλλόγου και ένα (1) ως εκδότης, που κοσμούν την Νησιώτικη βιβλιοθήκη.
Ειδικότερα το 1ο μας βιβλίο, χωρίς να μειώνουμε την αξία των υπολοίπων, "Για τον Σωτήρη Πατατζή", αποτελεί, σύμφωνα με πολλούς γνώστες του χώρου, την πληρέστερη βιβλιογραφική παρουσίαση του Νησιώτη συγγραφέα, με την πανελλαδική αναγνώριση και καταξίωση.
Για την συνολική μας αυτή εκδοτική προσπάθεια είμαστε πολύ περήφανοι.












 
 
 
 Αναλυτική παρουσίαση 





































 
Από την παρουσίαση του Βιβλίου στην Μεσσήνη στις  11.5.2003

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ του προέδρου του ΠΑΜΙΣΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΑΒΡΑ

κ.κ.   Καλημέρα σας

Η σημερινή εκδήλωση πέρα από το κύριο αντικείμενό της, την παρουσίαση δηλ. του βιβλίου, είναι σημαντική για πολλούς ακόμα λόγους και εκπέμπει μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.
Πρώτα πρώτα γίνεται στο Δημαρχείο, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμαρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς προαπαιτούμενα, πρωτοκαθεδρίες και ταμπέλες. Τους ευχαριστούμε.
Δεύτερον, την διοργάνωσή της έχουν αναλάβει από κοινού οι τοπικοί σύλλογοι, ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Φίλοι της Μεσσήνης, ο Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με τον Πάμισο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί μια άλλη αντίληψη και μια διαφορετική πορεία απ’ το παρελθόν. Με σύνθημά μας «Οι τοπικοί φορείς τον πρώτο λόγο εμείς όλη μας την υποστήριξη, την συμπαράσταση και την συμμετοχή» διαμορφώνουμε τις σχέσεις του αύριο.
Έχουμε καταθέσει και με άλλη ευκαιρία την αντίθεσή μας σε εκδηλώσεις βράβευσης και παρασημοφόρησης, εκδηλώσεις που «αδειάζουν το μεγαλείο σε ένα άγαλμα». Στη θέση τους προτείνουμε τις εκδηλώσεις γνωριμίας του τιμώμενου με την αναφορά στην ιστορία του, το έργο του, τους λόγους για τους οποίους τιμάται. Το κάναμε για την Φρίντα Λιάππα, το κάναμε με την Ημερίδα για τον Σωτήρη Πατατζή, αυτό κάνουμε και σήμερα.
Η σημερινή λοιπόν παρουσίαση του βιβλίου είναι η αφορμή. Το επιδιωκόμενο είναι η παλιννόστηση του Σωτήρη Πατατζή στην γενέτειρά του μέσα από μια τέτοια εκδήλωση γνωριμίας με το έργο του.
Αυτήν την παλιννόστηση τιμούν με την παρουσία τους η Σάσα Πατατζή και άλλοι σημαντικοί απόδημοι Νησιώτες.
Την τιμάτε όλοι εσείς που ήλθατε σήμερα εδώ.
Μια τέτοια παλιννόστηση γεύτηκε ο Τάκης Κατσουλίδης με την ίδρυση του Μουσείου Εργαστηρίου Χαρακτικής ζωγραφικής και την αξίζουν αρκετοί άλλοι συμπατριώτες μας που κοσμούν με την παρουσία και το έργο τους την ανθρώπινη δημιουργία και την Ελληνική διανόηση. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς και πρέπει να το δείχνουμε. Είναι δικοί μας άνθρωποι είναι μέρος της ιστορίας του τόπου μας.

Ένα τελευταίο.
Όπως και η Ημερίδα που έγινε στην Αθήνα έτσι και σήμερα, την εκδήλωση την έχουν αναλάβει  Νησιώτες. Η Τάνια Μπατζόγλου και ο Περικλής Αλμπάνης, ηθοποιοί διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο και από την Μεθυσμένη Πολιτεία. Αφανής εργάτης ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Για τον Στέφανο Ληναίο περιττεύουν τα λόγια.
Είναι πολλές λοιπόν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες της πόλης. Είναι αρκετοί αυτοί που περιμένουν το κάλεσμα να προσφέρουν στην γενέτειρά τους. Από αυτό το κάλεσμα βγαίνει πρώτα και κύρια κερδισμένη η πόλη. Ας ανοίξει λοιπόν ο δρόμος της αξιοποίησης αυτής της ανεκτίμητης περιουσίας.

Δυο λόγια για το βιβλίο.
Πριν όμως από το βιβλίο υπήρξε η Ημερίδα για τον Σωτήρη Πατατζή. Έγινε πέρσι τον Γενάρη στο Θέατρο Άλφα του Στέφανου Ληναίου και συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες με πανελλαδική αναγνώριση τιμή για μας που την διοργανώναμε. Ήταν ένας παλιός πόθος και στόχος του Στέφανου Ληναίου που ο Πάμισος ανέλαβε να διοργανώσει συντονίζοντας σημαντικούς Νησιώτες και άλλες προσωπικότητες που προσφέρθηκαν με όλη τους την χαρά.
Ο Τάκης Καρβέλης, αναγνωρισμένος λογοτέχνης ο ίδιος, παρουσίασε το πεζογραφικό έργο του Πατατζή, συνδέοντάς το ταυτόχρονα με τον χαρακτήρα και την στάση του στην ζωή.
Ο γνωστός φιλόλογος –κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, αναφέρθηκε στον ρόλο και την θέση του Πατατζή στον θεατρικό λόγο.
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ιστορικός - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης, θέτοντας το ανατρεπτικό ερώτημα, είναι το Νησί το σκηνικό της Μεθυσμένης Πολιτείας; Αναδεικνύει το μέγεθος του Πατατζή μια και ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας τα βιώματά του, δηλ. την ζωή του Νησιού εκείνης της εποχής, γράφει ένα μυθιστόρημα που ξεπερνάει τα όρια ενός τοπικού λογοτεχνήματος, σε τέτοιο βαθμό που να συγκαταλέγεται στα σημαντικά έργα της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Σαν τέτοιο μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες.
Στην ίδια συλλογιστική πατώντας ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, άλλος ένας σημαντικός συμπατριώτης μας, ιστορικός και αυτός, μας θύμισε ότι την ίδια τεχνική, την χρησιμοποίηση δηλαδή των προσωπικών βιωμάτων από τις δικές τους πόλεις στην συγγραφή έργων σταθμών στην Ελληνική Λογοτεχνία ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι λογοτέχνες μας όπως ο Δημήτρης Χατζής, ο Κωστ. Θεοτόκης, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Ηλίας Βενέζης, μεταξύ των οποίων κατατάσσει τον Σ.Πατατζή.
Η Ελ.Παπαχριστοπούλου, φιλόλογος – σκηνοθέτις, ανέλυσε από θεατρική σκοπιά την Μεθυσμένη Πολιτεία, μια ιδιαίτερη και αξιοπρόσεκτη προσέγγιση.
Τέλος ο Στέφανος Ληναίος, ψυχή της ημερίδας, δεν παρουσίασε μόνο τους ομιλητές, αλλά με τις παρεμβάσεις του και τις καίριες επισημάνσεις και αναφορές, τόνισε την σημαντικότητα του Σωτήρη Πατατζή, σημαντικότητα που η εξωελλαδική της αναγνώριση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει στην Ελλάδα ο συγγραφέας.
Στην εκδήλωση αυτή συνέβαλλαν σημαντικά ο Τάκης Κατσουλίδης που φιλοτέχνησε και μας χάρισε την αφίσα της Ημερίδας και ο διακριτικός αλλά ουσιαστικός Γιώργος Μαρκόπουλος.
Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι η βαρύτητα των εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση, θα πρέπει να βρουν  την έντυπη έκφρασή τους, κτήμα όλων αυτών που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή, στο παρόν και στο μέλλον.
Από την άλλη, η έκδοση αυτή και το περιεχόμενό της αποτελούν μια προσφορά του Συλλόγου μας στην γενέτειρά μας, που γίνεται αντικείμενο πολλαπλής αναφοράς, εξ αιτίας της βιωματικής σχέσης του Πατατζή με το Νησί.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην καταγραφή της Ιστορίας της πόλης μας, ακόμα περισσότερο γίνεται μέρος της.
Κλείνοντας θέλω να επισημανθεί για μια ακόμα φορά η σημασία το βιβλίο αυτό να μπει σε κάθε Νησιώτικο σπίτι, να γίνει αντικείμενο δωρισμού σε γνωστούς και φίλους. Αυτήν την συμπεριφορά θα αξίζει να δείξουμε και στα άλλα βιβλία που αναφέρονται στην πατρίδα μας. Να βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Δεν είναι εξάλλου και τόσα πολλά. Η ιστορία του Τσερπέ, ο παπαΜιχάλης του Τάκη Κατσουλίδη, το προσφάτως εκδοθέν αυτοβιογραφικό λογοτέχνημα με τίτλο Άσπρο Μαύρο ΣΤΟΠ της Αλέκας Κατσουλίδη, τα βιβλία του Δημήτρη Κανελλόπουλου  είναι ίσως και τα μόνα που υπάρχουν. Σ’ αυτά προστίθεται και το βιβλίο μας και έπεται συνέχεια με τις Ιστορίες του Παν.Σκούφη.
Τέλος η σημαντική ενίσχυση που λάβαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού με τις ενέργειες του κ. Μπένου μας επιτρέπουν να το διαθέσουμε σε συμβολική τιμή, ώστε να διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο η είσοδος του βιβλίου σε κάθε Νησιώτικο σπίτι.


 





 Από την παρουσίαση του Βιβλίου στην "Στοά του Βιβλίου" στις 12 Μαρτίου 2004


Χαιρετισμός του προέδρου του ΠΑΜΙΣΟΥ Μιχάλη Γαβρά

Ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών «ο Πάμισος» που εδρεύει στην Αθήνα, είναι ένας Σύλλογος που ξεκίνησε τέτοιες μέρες πριν εννέα χρόνια, από τις ανησυχίες μιας παρέας 40άρηδων τότε, και όλα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει μια σειρά δραστηριοτήτων που μας επιτρέπει να λέμε ότι δεν είμαστε στην κατηγορία των συλλόγων σφραγίδων, των συλλόγων που εξυπηρετούν κομματικές ή δημοπαραταξιακές σκοπιμότητες, ούτε και προσωπικές ιδιοτελείς ανελίξεις.

Για όσους από σας μας γνωρίζετε απόψε, αλλά και για τους μόνιμους φίλους, ας αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές της δράσης αυτού του συλλόγου αυτά τα εννέα χρόνια.

Ας θυμηθούμε την πρώτη μας πολιτιστική κίνηση το καλοκαίρι του 1995, λίγους μήνες μετά την σύστασή μας, την Ομαδική έκθεση συμπατριωτών μας καλλιτεχνών που ήταν και η πρώτη του είδους για την πόλη μας,

να θυμηθούμε την πρώτη μας αλλά και πάλι την πρώτη για την πόλη μας Βραδιάς Μουσικής και ποίησης το επόμενο καλοκαίρι στην αγαπημένη μας θάλασσα, την Μπούκα, μπροστά στα υποβλητικά φωτισμένα χαλάσματα του παλιού τελωνείου. Η εκδήλωση αυτή ήταν ο προπομπός των επόμενων τριών καλοκαιρινών Φεστιβάλ Μπούκας. Ένας θεσμός για την πόλη μας, που με ψυχή του το Στέφανο Ληναίο, Τιμητική Επιτροπή και εγγύηση της ποιότητάς του τον Τάκη Κατσουλίδη, τον Βασίλη Κρεμμυδά, τον Γιώργο Μαρκόπουλο και τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο, προσέφερε μέσα σε ένα τριήμερο, μια βραδιά θεάτρου, μια μουσική βραδιά και μια βραδιά παρουσίασης της δουλειάς των ντόπιων πολιτιστικών συγκροτημάτων.

Στο τελευταίο πανηγύρι της πόλης μας ξεκινήσαμε έναν άλλο πολιτιστικό θεσμό «τις μέρες πολιτισμού στο Νησιώτικο πανηγύρι». Η σκέψη μας να δώσουμε και μια πολιτιστική διάσταση στην καθιερωμένη εμποροπανήγυρη υλοποιήθηκε με μια λογοτεχνική βραδιά στο Μουσείο του Τάκη Κατσουλίδη, μια θεατρική βραδιά με «το χαμόγελο της γιαγιάς» της Μάνιας Παπαδημητρίου και ένα κονστέρτο για μια φωνή και ένα πιάνο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιώργο Ανδρέου.

Την προηγούμενη χρονιά υπήρξε η Ημερίδα για τον Σωτήρη Πατατζή, στην οποία ο Τάκης Καρβέλης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, η Ελένη Παπαχρηστοπούλου, μαζί με τον Στέφανο Ληναίο μίλησαν για τον σημαντικό λογοτέχνη συμπατριώτη μας. Τα πρακτικά αυτής της ημερίδας αποτελούν και το υλικό της πρώτης μας εκδοτικής προσπάθειας.

Και νάμαστε δω απόψε στην παρουσίαση της δεύτερης έκδοσής μας. Το δεύτερο βιβλίο που εκδίδεται και πάλι από τον Οίκο Φιλιππότη, με δική μας πρωτοβουλία είναι γεγονός.

«Οι αναμνήσεις από το Νησί» του Παναγιώτη Σκούφη, ταυτόχρονα με την λογοτεχνική τους διάσταση και αξία, μαζί με το ξύπνημα ξεχασμένων αναμνήσεων και συναισθημάτων, αποτελούν ένα σύνολο μαρτυριών που αναφέρονται στο Νησί από το 1937 μέχρι το 1943, έτσι όπως τις  βίωσε ο συγγραφέας και τις είδε με τα μάτια ενός μαθητή που ήταν εκείνη την εποχή. Σίγουρα αρκετοί θα αναγνωρίσουν κάποιες εικόνες να υπάρχουν αναλλοίωτες ακόμα και σήμερα στην Μεθυσμένη Πολιτεία.

Είναι γνωστό ότι οι γραπτές μαρτυρίες αποτελούν το πρωτογενές υλικό πάνω στο οποίο στηρίζονται οι επιστήμονες για να συντάξουν την ιστορία ενός τόπου, ενός λαού σε μια χρονική περίοδο. Διαφοροποιούν εξάλλου την προϊστορία από την ιστορία.

Για μας που πιστεύουμε ότι η γνώση της ιστορίας του τόπου μας δεν έχει μόνο συναισθηματική αξία, αλλά είναι αναγκαία για την αυτογνωσία και τον σχεδιασμό των δράσεων για ένα καλύτερο αύριο.

Για μας που θέλουμε να συμμετέχουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη μιας πόλης με μια σημαντική πολιτιστική ιστορία, όπως το Νησί, η σημερινή Μεσσήνη

Για όλους εμάς

Η προσφορά του Παναγιώτη Σκούφη δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί, τον ευχαριστούμε.

Να τον ευχαριστήσουμε επιπλέον για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της έκδοσης υπέρ του Συλλόγου, με την υπόσχεση από την πλευρά μας να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και με άλλους συγγραφείς.

Να ευχαριστήσουμε τον φωτογράφο Κώστα Ορδόλη για την δημιουργία του εξωφύλλου όπως και στο προηγούμενο βιβλίο και τις άλλες αισθητικές παρεμβάσεις.

Τον Νίκο Ρούτση και τους αδελφούς Αθανασά από την Μεσσήνη, που προσέφεραν τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.

Τον εκδοτικό οίκο Φιλιππότη για την φιλόξενη στέγη που προσφέρει στο βιβλίο.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους ομιλητές της αποψινής παρουσίασης τον κ. Γερμίδη, τους συμπατριώτες μας Βασίλη Παναγιωτόπουλο και Στέφανο Ληναίο και

τέλος όλους εσάς που με την παρουσία σας μας δίνετε την στήριξη και την δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο.

 
































 
 
 
 
Από την παρουσίαση του Βιβλίου στην "Στοά του Βιβλίου" στις 5 Μαίου 2006

Σε μια λιτή και όμορφη εκδήλωση, στην πάντα φιλική «Στοά του Βιβλίου», παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, το βιβλίο της Αλέκας Κατσουλίδη « Σήμερα είναι… Χθες». Το βιβλίο συμπαραγωγή του Συλλόγου μας και της συγγραφέως είχε παρουσιαστεί πέρσι τον Μάιο στη Μεσσήνη, στο Μουσείο Χαρακτικής Ζωγραφικής «Τάκη Κατσουλίδης».

Για το βιβλίο μίλησαν η Βασιλική Πατρίκη Παπουτσή, Νησιώτισσα, Φιλόλογος, γνωστή στους φίλους του Πάμισου από τα κείμενά της στην Εφημερίδα μας, η Αριάδνη Σαραντουλάκου, κάτοχος μάστερ Θεολογίας, υποψήφια διδάκτωρ. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο συμπατριώτης μας ηθοποιός Περικλής Αλμπάνης, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών και τον συντονισμό είχε ο Μιχάλης Γαβράς.

Από την πλευρά του Συλλόγου την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρόπουλος, ενώ μίλησε και ο εκδότης του βιβλίου Γιώργος Πανόπουλος. Παραβρεθήκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κατσιλιέρης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας Βασίλης Χρονόπουλος, ο συμπατριώτης μας Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ Αναστασόπουλος, η Ηρώ Τσιώμη και ο Θανάσης Πολίτης από τον αδελφό Σύλλογο «το Νησί» και ο Μανώλης Κωσταντακόπουλος από τον Σύλλογο Μεσσηνίων Αγίας Παρασκευής «Ο Αριστομένης». Επίσης ο Τάκης Κατσουλίδης και ο συμπατριώτης μας από τη Λευκοχώρα (Χάστεμι) διακεκριμένος φωτογράφος Χρήστος Ζουλιάτης.
 

Σήμερα είναι... Χθες




Αλέκα Κατσουλίδη     Σύντομο Βιογραφικό
    

Η Αλέκα Κατσουλίδη γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό), και δίδαξε από το Νοέμβρη του 1969 μέχρι και τον Ιούνιο του 2001 στη μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος.
Έχει γράψει: Έμμετρη μετάφραση στην τραγωδία του Σοφοκλέους «Φιλοκτήτης», Αθήνα 1967, τις ποιητικές συλλογές: «Απολιθώματα», Αθήνα 1973, «Όψη κι ανάποδη», Αθήνα 1983, «‘Επεα Πτερόεντα», Αθήνα 1998, το αφήγημα «Άσπρο-Μαύρο-
Stορ», που εντάσσεται στην αυτοβιογραφία, Αθήνα 2003, και το μυθιστόρημα: «Σήμερα είναι.. χθες!», Αθήνα 2005


Σημείωμα του ΠΑΜΙΣΟΥ:

Το «Σήμερα είναι… Χθες» της Αλέκας Κατσουλίδη, είναι το τρίτο βιβλίο της εκδοτικής προσπάθειας του «Πάμισου» με θέματα που έχουν σχέση με το Νησί. Μέσα από την μυθιστορηματική παρουσίαση μιας υποθετικής πολυμελούς οικογένειας αναπλάθονται οι κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, σκιαγραφώντας εντέλει την πριν μισό αιώνα κοινωνία της Μεσσήνης, αλλά γιατί όχι και μιας οποιασδήποτε άλλης πόλης της χώρας μας.
Να σημειώσουμε την άψογη συνεργασία μας με τη συγγραφέα και να ευχαριστήσουμε τον Τάκη Κατσουλίδη για την ευγενική προσφορά του πίνακα στο εξώφυλλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σημείωμα του ΕΚΔΟΤΗ:

Μέχρι σήμερα δεν έβλεπε παρά μπροστά η Ιωάννα Δικαιάκου, το Μέλλον. Τώρα δεν κοιτάζει παρά το παρελθόν. Είναι ο Καιρός του απολογισμού. Τα δεδομένα ανατρέπονται. Μέσα από ένα υπαρξιακό ανασχηματισμό πεποιθήσεων, αναζητήσεων, αναθεωρήσεων καταλήγει στο πεπερασμένο της ύπαρξης και αναζητά σταθερά δεδομένα. Μέσα από απλούς χαρακτήρες, φιλοσοφικές αναμετρήσεις προσώπων, αναφορές εμπειριών και καταστάσεων. Με ιστορικά γεγονότα που αφήνουν τα σημάδια τους, με γονικά αρχέτυπα κι ένα περιβάλλον που καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού.
Παίζει όμως το ρόλο της. Όπως έκανε πάντα. Όπως κάνουν όλοι. Και φτάνει στο τέρμα και νιώθει ένα τίποτα. Ένα γεμάτο παρελθόν άδειασε!... Ένας κύκλος ζωής έκλεισε. Ανοίγει ο δικός της;
Η απομάκρυνση από το παρελθόν γίνεται Μύθος. Και μένει τελικά να αναρωτιέται. Αγώνες, θυσίες, απόπειρες προς τι; Ποια η ουσία της ζωής. Τι της έμεινε, αν της έμεινε! Και διερωτάται αν άξιζαν τον κόπο, όταν τα πάντα φαντάζουν Ουτοπία!...

Εξώφυλλο: Τάκης Κατσουλίδης
 


 










 Από την παρουσίαση του Βιβλίου στην Μεσσήνη στις 19 Ιουλίου 2014
 
Στις 19 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 8.30 το απόγευμα, ο προαύλιος χώρος στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής πλημμύρισε από κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση που είχε οργανώσει ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών “Ο ΠΑΜΙΣΟΣ” με τη συνδρομή από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης το καλωσόρισμα έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Νησιωτών ΠΑΜΙΣΟΣ Μιχάλης Γαβράς, η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου και ο τέως πρόεδρος του «Ο Πάμισος» Δημήτρης Δημητρόπουλος και συντονιστής της εκδήλωσης.

Ο “ΠΑΜΙΣΟΣ” τηρώντας την ρήση του προέδρου μέσα από τους στίχους του Πατρίκιου «πατρίδα μας είναι τα παιδικά χρόνια» για άλλη μια φορά οργάνωσε μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση στην γενέτειρα, για ένα σημαντικό άνθρωπο, που «μεγάλωσε» στην Μεσσήνη, έναν «συμπατριώτη», τον Παναγιώτη Σκούφη

Κύριο θέμα της εκδήλωσης, ήταν η παρουσίαση της έκδοσης του έργου του Παναγιώτη Σκούφη με τίτλο «Σταυροδρόμια της ζωής, Κορομηλιά, παιδιά και εφηβικά χρόνια». Ένα ακόμα βιβλίο που κοσμεί το εκδοτικό έργο του ΠΑΜΙΣΟΥ.

Παρουσιάστηκε επίσης η προσωπικότητα του συγγραφέα, νομικού και μεταφραστή Παναγιώτη Σκούφη. Μίλησαν για αυτόν ο Απόστολος Γεωργιάδης, καθηγητής της Νομικής και Ακαδημαϊκός, ο Θεμιστοκλής Σ. Ξανθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π., και ο Θεόδωρος Μπρεδήμας, δημοσιογράφος.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Γρηγόρης Κρόμπας, αντιπρόεδρος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και ο συμμαθητής του Παναγιώτη Σκούφη από τα γυμνασιακά του χρόνια στη Μεσσήνη, Τάκης Βαλαβάνης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο η ηθοποιός Βασιλική Σαραντοπούλου

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν μια σειρά τραγουδιών από τον συμπατριώτη μας Γιάννη Θωμόπουλο πλαισιωμένο από τους μουσικούς Γιάννη Ζέρβα, Αιμίλιο Κούμανη, Δημήτρη Θεοχάρη και Μαρία Μαυρέα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Πολιτισμού Γιώργος Δαβίλας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσώνης, οι πρώην δήμαρχοι Μεσσήνης Χρίστος Χριστόπουλος και Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ο αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο ζωγράφος-χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής και γενικός διευθυντής Κοινοβουλευτικού Εργου Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο αντιπρόεδρος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους Δημ.Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Νησί» Παναγ. Σταθόπουλος, ο ταμίας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Γιάννης Πράνταλος και πολύς κόσμος.
 

 Από τον πρόλογο στην έκδοση:
 
 H Φρίντα Λιάππα σε κάποιον από τους στίχους της στην ποιητική συλλογή «Λυρικός επίλογος της οδού Πατησίων», λέει: «Δε θέλω να μ’ ερωτευτείς, να με γλιτώσεις απ’ τον εαυτό μου ζητάω».

Aυτό τον εαυτό προσπαθούμε να περιγράψουμε και να αναλύσουμε στο ανά χείρας βιβλίο, που αποτελεί άλλη μια εκδοτική προσπάθεια του συλλόγου «Πάμισος», του Συλλόγου των συμπατριωτών της Φρίντας.

Aποπειραθήκαμε να καταγράψουμε τη διαδρομή της Φρίντας Λιάππα και του έργου της, ακριβώς όπως παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα γι’ αυτήν τον Δεκέμβριο του 2014, είκοσι χρόνια μετά, χωρίς εκείνη, στην ουσία μια ημέρα αφιερωμένη στην αιωνιότητα της Φρίντας.

Στις σελίδες που ακολουθούν καταγράψαμε τις ομιλίες των εισηγητών, διακεκριμένων συγγραφέων και ποιητών αλλά και ανθρώπων του κινηματογράφου και του θεάτρου που με προθυμία έσπευσαν να πλαισιώσουν αυτό το αφιέρωμα και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Επίσης κρίναμε ότι έπρεπε οι τρεις ποιητικές συλλογές της Φρίντας να καταγραφούν και να δουν εκ νέου το φως της δημοσιότητας, μιας και η πρώτη τους έκδοση ήταν αρκετά περιορισμένη και από χρόνια εξαντλημένη.

Ένα κείμενο που αναφέρεται στη σημαντική θέση της Φρίντας ως σκηνοθέτη στον νέο ελληνικό κινηματογράφο της διδάκτορος Oρσαλίας Kασσαβέτη, συνεργάτη της ταινιοθήκης της Eλλάδος, μια πλήρης εργογραφία της Φρίντας, αλλά και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και τη διαδρομή της, θα δώσουν στον αναγνώστη ένα πλούσιο υλικό γι αυτήν και το έργο της και ίσως τον βοηθήσουν να κατανοήσει γιατί η Φρίντα είναι μια απουσία του πριν και του μετά, μια απουσία που γεμίζει τη ζωή μας είκοσι χρόνια τώρα.

Ευχαριστίες οφείλουμε

·         στον Κυριάκο Αγγελάκο, σύντροφο της Φρίντας, που μας προσέφερε τις τρεις ποιητικές συλλογές και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό

·         τους συντελεστές της Ημερίδας Ρέα Γαλανάκη, Μάρω Δούκα, Γιώργο Μαρκόπουλο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, Χρήστο Αγγελάκο, Κυριάκο Αγγελάκο, Μίμη Κωστόπουλο, Όλια Λαζαρίδη και τέλος

·         τον εκδότη Βασίλη Λαλιώτη, που αγκάλιασε με ζεστασιά το υλικό και έχουμε αυτό τον καλαίσθητο τόμο.

Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ο τόμος αυτός, κοινό σημείο "μνήμης" για τους παλιούς και κοινό τόπο αναφοράς για τους μελλοντικούς φίλους της Φρίντας και του έργου της.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

 


 
Από τον πρόλογο στην έκδοση:

Αλλο ένα βιβλίο, μια ακόμα εκδοτική προσφορά του ΠΑΜΙΣΟΥ στην γενέτειρα, βρίσκεται στα χέρια μας. Είναι "Τα σφυρήλατα στο Νησί (Μεσσήνη) - Η λαϊκή τέχνη του σιδερά στις αστικές κατοικίες (19ος - 20ος αιώνας)", του συμπατριώτη και μέλους του Συλλόγου μας Νίκου Στασινάκη.

Αρχοντικά που στέγασαν γενιές Νησιώτικων οικογενειών.

Άλλα να στέκονται ζωντανά, να δείχνουν την αρχοντιά των αρχικών ιδιοκτητών και των κατασκευαστών εκείνης της εποχής,

άλλα γεροδεμένα και αγέρωχα, φαντάσματα του ένδοξου παρελθόντος, με εμφανή την φθορά του χρόνου, να περιμένουν υπομονετικά την αποκατάστασή τους ως "διατηρητέα¨

και άλλα ενταφιασμένα στις φωτογραφικές μνήμες, μια και κατεδαφίστηκαν,

είτε γιατί οι επίγονοι δεν μπόρεσαν να δουν την αξία και την ιστορία που κρύβανε μέσα τους και τα άφησαν να γίνουν "επικίνδυνα",

είτε για να δώσουν την θέση τους σε σύγχρονες πολυκατοικίες.

Και ήρθε ο φακός και η επαγγελματική ματιά του Νίκου Στασινάκη, να αποτυπώσει στο χαρτί αυτά τα αρχοντόσπιτα, τα νεοκλασικά, με τα μπαλκόνια τους, τα σφυρήλατα κιγκλιδώματα, τα μεταλλικά φουρούσια, τους φεγγίτες, τις μεταλλικές αυλόπορτες και όλα αυτά τα σιδερένια χειροποίητα εξαρτήματα.

Αποτελούσαν τα λειτουργικά στοιχεία της αστικής κατοικίας από το τέλος του 19ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και όπως το συνήθιζαν από παλιά οι Έλληνες, από τα αρχαία χρόνια, μετέτρεπαν τα εργαλεία της καθημερινότητάς τους σε έργα τέχνης, σε καθοριστικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης εποχής.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Μεσσήνης για την έμπρακτη ενθάρρυνση της έκδοσης και τον Νίκο Στασινάκη, για την ευγενική προσφορά των δικαιωμάτων της έκδοσης του βιβλίου στον Σύλλογό μας.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.